Spørgsmålet er udtryk for en indstilling der handler om kunsten at se og gribe mulighederne

Når man spørger en etiopier om noget, får man ofte og gennemgående svaret: «Why not?» (hvorfor ikke?)
«Kan du vise mig hvor i butikken osten står?»
«Why not?»
«Kan jeg købe den ost?»
«Why not?»
«Er det en god ost?»
«Yes, why not?»
Nogle spørgsmål er selvfølgelig vigtigere end andre, og for en del etiopiere handler det muligvis om at det lige præcis er nogle af de få engelske gloser de kan.
Det handler om synsvinklen
I forbindelse med arbejdet med at få denne hjemmeside lavet er jeg blevet mere kendt med både My Sisters som organisation, det arbejde de gør, og de medarbejdere de har. Og her har det flere gange slået mig hvordan deres indstilling til alt gennemgående er «Hvorfor ikke?»: Hvorfor ikke have ungdomsklub hver dag efter skole? Og hvorfor ikke også om lørdagen? Hvorfor ikke bruge frokostpausen to gange om ugen på at bede i stedet for at spise? Hvorfor ikke?
Jeg er bange for at en naiv, vestligt orienteret udlænding som mig har en større tendens til at spørge «hvorfor?», som jeg gjorde som barn når min mor afbrød mig fra tv-serierne i fjernsynet og sagde, at jeg skulle rydde op på mit værelse, hjælpe med at dække bord eller lignende.
Imponerende «hvorfor ikke filter»
Jo mere jeg ser af My Sisters’ arbejde og den måde de griber tingene an på, jo mere imponeret bliver jeg. Organisationens hovedformål er at alle der søger hjælp hos dem, skal få hjælp, og arbejde startes op der hvor behovet er. Hvorfor ikke?
Hver gang jeg besøger My Sisters for at male, tage billeder eller andet, bliver jeg mødt med smil, opmuntringer og hilsner der ikke kan undgå at gøre mig i godt humør. Men det der for alvor gør indtryk, er at det nærmest virker som om at medarbejderne hver især har et «hvorfor ikke filter» henover sig. Ses en mulighed, tages den. Kræver noget mere tid, er man længere på arbejde. Det er ikke alt der lykkes, men man prøver. Hvorfor ikke?
I mit arbejde her mærker jeg hvordan jeg også får lyst til at tage et «hvorfor ikke filter» på, og jeg kan kun håbe på at det også virker i Danmark. Hvorfor ikke?
Det handler selvfølgelig ikke bare om at spørge: «Hvorfor ikke?» og så afvente andres svar og afgørelser. Den tendens har jeg måske selv ind i mellem, men hos My Sisters er hvorfor ikke-indstillingen mere en igangsætter fordi man har set en mulighed og ønsker at tage den og udrette noget med den. – Derfor er der nu en ungdomsklub med tredive medlemmer efter den første måned. Derfor er der en hiv-støttegruppe, et sundhedskursus for unge piger, undervisning om hygiejne til mødre, daginstitutioner, et bibliotek, en førstehjælpsklinik, osv. Hvorfor ikke?
Ja, hvorfor ikke?
De fleste af My Sisters medarbejderne har selv været klienter engang, har kæmpet sig til en uddannelse og til der hvor de er i dag. De har mange grunde til at spørge: «Hvorfor?»
At det så alligevel bare altid er et smilende ”Hvorfor ikke?” der læses i deres ansigter, tror jeg har noget at gøre med at My Sisters er en god organisation der formår at opbygge deres medarbejdere og præge dem i en god retning og lade den positive indstilling smitte indbyrdes. Det har nok også noget at gøre med den generelle etiopiers ubekymrede livsholdning. Og endelig har det noget at gøre med – jeg smiler ved mig selv og læser de to ord i mit eget besmittede ansigt – ”Hvorfor ikke?”
Af Ane Haahr Andersen, volontør i My Sisters 2007
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *