Farvestrålende billeder på væggene i My Sisters’ daginstitutioner skaber gode omgivelser for børnenes leg og sætter gang i deres fantasi
Da jeg var lille, havde jeg Disney-tapet på mit værelse. Hver aften lå jeg og kiggede på Anders And og alle hans glade venner, der lavede en masse sjove ting og fik mine tanker til at vandre. Når jeg legede på værelset, legede de med, og de var faktisk noget af det første, der sprang i øjnene, når man kom ind.
I Etiopien er det anderledes. Langt de fleste børn ser bare lervægge i små mørke skure både når de leger, sover og spiser. De ser ikke så meget. De kender nok ikke engang Anders And og hans venner.
Sjove dyr og gode historier
I My Sisters tre daginstitutioner ville vi derfor gerne give børnene noget at kigge på, og indenfor det sidste år er legerummene blevet malet alle tre steder. Jeg har været med til at male to af stederne. Vi ville male noget smukt og sjovt, noget der kunne sætte fantasien i gang og skabe gode omgivelser for børnene at være og lege i.
Det første sted blev temaet Noas Ark. Man kan lave mange sjove detaljer med dyr, der er på vej et sted hen, alle er velkomne hos Noa i arken, og alle har nogen at følges med.
Det andet sted afbildede vi Paradisets Have, hvor alt er godt, hvor lammet leger hos løven, krokodillen hviler sig ved foden af flamingoerne, og alle har det godt og sjovt og er gode venner. Motiver man bliver glad af at se på, og som man selv kan digte historier om.
Den kreative proces
Hvordan vender zebraens striber? Hvor sidder ørerne på et næsehorn? Og hvordan får man Adam og Evas proportioner til at se rigtige ud?, diskuterede vi, alt imens vi prøvede at finde frem til den bedste maling, blande den rigtige mængde farve og få nuancerne til at passe sammen.
Den ene børnehave ligger samme sted som My Sisters’ kontorer, så jævnligt gennem hele processen kiggede nysgerrige medarbejdere ind, og det var en stor opmuntring at se deres ansigter lyse op ved synet af billederne, der langsomt tog form. «Flot», «smukt», «sejt», «dygtig», var nogle af de amhariske gloser, vi blev godt kendt med i de hyggelige, småforvirrende «engelsk-amharisk-tegnsprogs-samtaler», vi havde med dem undervejs.
Vi så medarbejderne snakke indbyrdes og grine af elefanten, der leger i vandet, af katten, der ligger under koen og slubrer lidt mælk, der drypper fra yveret, og af aben, der sjipper bue i slangen sammen med zebraen og næsehornet.
Børnene tager dyrene til sig
Det bedste var dog at se børnene, der for en tid havde været forvist til at lege i soverummet, gå helt i stå, når de kom ind og så på væggene og alt det, der var at kigge på. Deres opslugte ansigter afslørede, hvordan dyrene fra væggen allerede var vandret ind i deres hoveder for at fortsætte legen sammen med dem.
(Se flere billeder af malerprojekterne i billedgalleriet under «projekter»)
Af Ane Haahr Andersen, volontør i My Sisters 2007
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *